wtorek, 25 września 2012

Gorący kubek ...z zupą

Gęsta, pożywna zupa z soczewicy. Ja lubię ją bardzo gęstą, ale można dodać więcej bulionu, żeby była rzadsza. To taki obiad "2 w 1". Idealna na jesień...




Składniki: (na 2 duże porcje zupy)
  • 0,7 l bulionu domowego
  • szklanka soczewicy (użyłam czerwonej)
  • 2 nieduże ziemniaki
  • łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka wędzona, kolendra
Bulion zagotować, wrzucić opłukaną soczewicę, ziemniaki i seler. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i do zgęstnienia soczewicy. Doprawić. 



czwartek, 13 września 2012

Szarlotka Natalii

Przepis na to ciasto dostałam od Natalii (dzięki :)),ale po drodze trochę go zmieniłam. Przepis prosty, klasyczny a szarlotka palce lizać. Niczego jej nie brakuje. I zrobiłam ją tak, jak powiedziała Natalia, nie chłodziłam ciasta w lodówce. Dla wszystkich tych, którzy mają mało czasu jesienią - polecam!


Składniki: (blaszka prostokątna: 20x30cm)
  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 100g cukru pudru
  • 3 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 250g masła (zimnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
  • 1kg jabłek
Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy posiekane masło, żółtka i śmietanę.Zagniatamy ciasto, dokładnie rozcierając masło między palcami. Dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, który możemy delikatnie natłuścić masłem. Dno foremki wylepiamy połową ciasta, nakłuwamy widelcem. 
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Posypujemy je cynamonem, imbirem, kardamonem (możemy użyć też gotowej  przyprawy do szarlotki). Możemy dodać 2 łyżki bułki tartej, wtedy jabłka nie będą mocno wsiąkały w ciasto.
Na ciasto wykładamy jabłka, przykrywamy je ubitymi na sztywną pianę białkami i całość przykrywamy drugą częścią ciasta, którą też nakłuwamy widelcem. Ja posypałam całość brązowym cukrem, który po upieczeniu stworzył chrupiącą skorupkę. 
Pieczemy ok.40 minut w 180 st.



środa, 12 września 2012

Makaron ze szpinakiem i fetą.

Kiedy czasu niewiele, albo niespodziewani goście wpadną w porze obiadu. Danie proste, szybkie, nieskomplikowane i do tego zdrowe. Dzieci, które nie przepadają za szpinakiem, nie powinny zorientować się, że jest głównym składnikiem sosu. Odrobina fety i kilka ząbków czosnku i posiłek gotowy.



Składniki:
  • szpinak świeży lub mrożony (użyłam 250g świeżego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 120g sera typu feta
  • ulubiony makaron
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy szpinaku świeżego, należy go opłukać i wrzucić na suchą patelnię. Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy. Podsmażamy kilka minut aż liście zwiędną, następnie dodajemy starte ząbki czosnku. Zawartość patelni umieścić w malakserze ( możemy też szpinak pokroić i dodać rozgniecioną widelcem fetę) i dokładnie zmiksować, dodać pokruszoną fetę i powtórzyć miksowanie. Uzyskanym sosem polewamy nasz makaron. Możemy też makaron wrzucić na patelnię dodać sos szpinakowy i pomieszać tak, żeby sos dokładnie pokrył makaron. Smacznego!



poniedziałek, 3 września 2012

Czekoladowe ciasto bez mąki.

Ciasto - eksperyment. Przepis wpadł mi w ręce jakiś czas temu, ale teraz dopiero go wypróbowałam. I wiem, że na pewno do niego powrócę. Dodatek fasoli zamiast mąki to bardzo trafiony zamiennik. Mam już nawet pomysły, jak wzbogacić smak tego ciasta. Póki co, czekoladowe ciasto z fasoli- wariant I. 




Składniki: (mała keksówka - 19x10)
  • fasola z puszki (250g) - użyłam czerwonej
  • 2 jajka
  • 100g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 3 łyżki stevii lub syropu z agawy lub brązowego cukru  (agawy lub cukru dodać wg gustu smakowego)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Fasolę odcedzić i przełożyć do większej miski. Wbić dwa jajka i wszystko zblenderować. Dodać mleko w proszku, proszek do pieczenia, stewię lub to, czym będziemy słodzić, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie łyżką wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, można delikatnie natłuścić masłem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Smacznego!





Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly