piątek, 18 stycznia 2013

Pizza. Przepis na idealne ciasto.


Pizza. Ile osób -  tyle upodobań. I to dotyczy zarówno ciasta, jak i tego, co na nim. Ja podam Wam przepis na idealne, dla mnie, ciasto na pizzę. Nie sprawia kłopotu przy wyrabianiu, pięknie wyrasta i jest mięciutkie. A co położycie na nim? To już Wasza decyzja...


Ciasto na pizzę : (z tych proporcji robię okrągłą pizzę 26cm i prostokątną 20x30cm)
  • 2 szklanki mąki (szklanka 250ml)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej. Do szklanki z ciepłą wodę wkruszyć drożdże, dodać cukier i wszystko wymieszać. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne, bez grudek. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie, wbić w nie pięść, żeby je odgazować. Podzielić na dwie porcje, uformować pizzę. Ja blaszki wykładam papierem do pieczenia, który delikatnie natłuszczam olejem. Ciasto smaruję sosem pomidorowym i układam ulubione dodatki. Jeżeli nie chcecie, aby ser mocno się przypiekł dodajcie go na 5 minut przed końcem pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 - 30 minut. Pizza na zdjęciu była z pieczarkami, cebulą, serem brie, szynką, tuńczykiem, mozzarellą i cheddarem. Posypana suszonym oregano.

Sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa z kartonu (gęsty przecier z pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku (starte)
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • sól, pieprz
 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.  

 
 Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy20/8/14

    Na ile czasu odstawia sie ciasto by wyroslo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy od drożdży i ich świeżości. Czasami jest to godzina, czasami 90 minut. Dlatego nie określiłam czasu wyrastania, ciasto musi podwoić swoją objętość.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly