piątek, 15 marca 2013

Makaron chiński ze szpinakiem, fetą i orzeszkami piniowymi.

Bardzo lubię połączenie szpinaku z fetą. Tym razem dodałam makaron chiński i orzeszki piniowe. Bardzo szybkie danie, w sam raz, gdy na przygotowania mamy niewiele czasu. Spróbujcie :)


Składniki:
  • opakowanie makaronu chińskiego, ryżowego
  • szpinak świeży lub mrożony
  • ser feta
  • orzeszki piniowe
  • czosnek
  • sos balsamico (gęsty)
Nie podaję gramatur, ponieważ ilość zależy od tego, ile osób chcemy nakarmić :)

Sposób przygotowania:

1. Makaron zalewamy wrzątkiem, solimy i zostawiamy na kilka minut. (Dokładna instrukcja przygotowania makaronu zapewne znajdzie się na opakowaniu)
2. Na rozgrzaną patelnię dajemy dajemy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy szpinak. Jeżeli używamy świeżego to czekamy, aż liście zwiędną i ich ilość znacznie się zmniejszy. Mrożony szpinak troszkę dłużej musi być na patelni. Dodajemy czosnek potarkowany lub drobno posiekany. Smażymy 1-2 minuty. 
3. Dodajemy ser fetę, lekko rozdrobnioną w palcach. Czekamy chwilę aż ser się lekko stopi. 
4. Do sera i szpinaku wrzucamy odcedzony makaron. Mieszamy dokładnie.
5. Na suchej patelni rumienimy orzeszki piniowe.
6. Wyłożony na talerz makaron posypujemy orzeszkami i polewamy sosem balsamicznym.

Smacznego!!! 

 




1 komentarz:

  1. jeszcze nie jadłam makaronu chińskiego ale wszystko wygląda razem bardzo smacznie!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly