Pyszny makowiec, z ciasta krucho - drożdżowego. Długo zachowuje świeżość, więc ja robię zazwyczaj z podwójnej porcji. Bardzo polecam!
Składniki: ( na jeden makowiec)
- 250 g mąki pszennej (można użyć krupczatki)
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru pudru
- 70 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i posiekane masło. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać do mąki. Następnie dodać jajko i żółtka, śmietanę, cukry i skórkę cytrynową. Wszystko wymieszać i zagnieść szybko ciasto ( jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste- śmietany) Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na pół godziny. Ciasto rozwałkować na prostokąt, o grubości ok. 0,5cm. Nałożyć masę makową( połączoną z ubitymi białkami), pamiętając o pozostawieniu 2 cm od brzegu wolnego ciasta. Zwinąć w rulon i podwinąć końce ciasta pod spód. Wierzch ciasta ponakłuwać wykałaczką, wtedy skórka będzie przylegała do maku. Posmarować jajkiem. Następnie ciasto przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć, pozostawiając 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.
Zawinięte ciasto możemy umieścić w keksówce lub kładziemy na blaszce. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut.
Masa makowa:
- możemy użyć gotowej masy makowej ( ja używam masy Bakalland)- jedna puszka wystarczyła mi na dwa makowce
- kilka rad odnośnie masy makowej z puszek: masa ta niestety zawiera w sobie bardzo dużo wody, co może powodować zakalca w cieście. Dlatego ja masę tą suszyłam w piekarniku w 70 stopniach przez ok.2h, można ją też odparować w garnku, pilnując, żeby mak się nie przypalił. Dodanie dużej ilości bakalii też pomoże nam uniknąć zakalca. Do tak wysuszonej masy makowej dodajemy białka z dwóch jaj, ubite na sztywną pianę.
- 500 g suchego maku, niemielonego
- ok.1/2 litra mleka
- 200 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 60 g masła
- 2 białka
- 30 g blanszowanych, posiekanych migdałów
- 30 g rodzynków
- 30 g skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dobrze odcedzić, najlepiej przez gazę a następnie zmielić dwu lub trzykrotnie. Zmielony mak przełożyć do garnka, dodać masło, miód, cukier oraz bakalie i smażyć na wolnym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając.Masę ostudzić i wymieszać z rumem. Białka, które zostały nam z przygotowań ciasta, ubić na sztywną masę i dodać do masy makowej. Wymieszać.
TU znajdziecie drugi przepis na makowiec krucho - drożdżowy :) Oba są pyszne :)
A TUTAJ jest przepis na masę makową, robioną z gotowego maku mielonego. Szybka i bardzo smaczna!
TU znajdziecie drugi przepis na makowiec krucho - drożdżowy :) Oba są pyszne :)
A TUTAJ jest przepis na masę makową, robioną z gotowego maku mielonego. Szybka i bardzo smaczna!
Uwielbiam drożdżowe z makiem :) Taki makowiec to obowiązek na święta !
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
Usuńnajlepszy
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Byłam zachwycona elastycznością ciasta. Polecam wszystkim. Strucle wyszły perfekcyjne!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę...Dziękuję
UsuńA gdzie jest proszek do pieczenia?skoro to jest krucho-drożdzowe
OdpowiedzUsuńA po co proszek skoro są drożdże?
UsuńCzy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak, to ile?
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, robię po raz kolejny:) zawsze z podwójnej porcji.
OdpowiedzUsuń