Pyszna propozycja przyrządzenia śledzia. Przepis pochodzi z książki p. Elżbiety Pleśniarowicz "Śledzie, jakich nie znacie. Śledź babci "różowy" to jedna z trzydziestu czterech propozycji przyrządzenia tej ryby, podanych w książce. Już kilka zakładek umieściłam, także spodziewajcie się kolejnych przepisów niebawem... Tymczasem śledź babci "różowy".
Składniki: (cytuję za autorką)
- 1/2 kg solonych śledzi
Sos:
- 2 dl kwaśnej śmietany*
- 2 dl majonezu
- kilka posiekanych buraczków marynowanych (mogą być ze słoika)
- 1 posiekane jabłko
- 1 posiekana cebula
Śledzie wymoczyć przez jedną dobę, zmieniając wodę. Odfiletować i pokroić w paseczki ok. 1,5-centymetrowe. Zalać sosem co najmniej na jedną dobę. Podawać posypane posiekanym porem.
Sos: śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy posiekane marynowane buraczki, pokrojone jabłko i cebulę, doprawiamy solą i cukrem.
* 2 dl to 200 ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz.